Werkwijze
15625
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15625,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-28.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-16545
 

WERKWIJZE

Samen met u formuleer ik heldere en concreet waarneembare doelen, waarna ik voor u een plan van aanpak schrijf. Hierbij worden de volgende drie stappen gebruikt:

  • Wat is de gewenste situatie?
  • Hoe verhoudt de huidige situatie zich tot de gewenste situatie?
  • Wat is er nodig om de gewenste situatie te bereiken?

HET LEREN VAN LEERLINGEN CENTRAAL

Mijn werkwijze richt zich op het verbeteren van het proces dat direct bijdraagt aan beter leren van de leerlingen, namelijk de kwaliteit van lesgeven van de leerkrachten. Onder goed lesgeven wordt verstaan:

  • het realiseren van kwalitatief hoogstaande directe instructie;
  • heldere regels en soepel verloop van procedures (klassenmanagement);
  • goede relaties en positieve interacties met leerlingen.

Hiervoor gebruik ik een integrale aanpak die zich richt op het onderwijskundig leiderschap van de schoolleider, de kwaliteit van lesgeven van de leerkrachten en het optimaal leren van de leerlingen.

BOUWSTENEN VAN EFFECTIEF ONDERWIJS

Instructie is een belangrijke bouwsteen van effectief onderwijs, maar maakt deel uit van een groter geheel. Effectief onderwijs bestaat in mijn ogen uit zes bouwstenen. Afhankelijk van de door u gewenste doelen, besteden we meer of minder aandacht aan specifieke bouwstenen.

EFFECTIEF ONDERWIJS

focus en doen wat werkt doelen tijd
instructie omgaan met verschillen signaleren en reageren
FOCUS EN DOEN WAT WERKT

De school krijgt steeds meer taken en leerkrachten krijgen het steeds drukker. Wat is de kern van het onderwijs? Waar willen we onze tijd aan besteden? Focus! Eerst bepalen we wat belangrijk is en vervolgens denken we na over hoe we dat gaan bereiken. Hiervoor gebruiken we aanpakken die bewezen effectief zijn. Als we merken dat onze aanpak werkt, dan geeft dit energie.

DOELEN

Wat willen we precies bereiken? Hoe ziet dat er concreet uit? We formuleren concrete leerdoelen die samen een leerlijn vormen. Ook formuleren we prestatiedoelen voor de methode-onafhankelijke toetsen. Tot slot formuleren we persoonlijke leerdoelen voor onszelf als leerkrachten.

TIJD

Staat er voldoende tijd op het rooster voor datgene wat we belangrijk vinden? Wordt de tijd gebruikt voor zinvolle oefeningen? Gaat er geen tijd verloren aan onbelangrijke zaken?

INSTRUCTIE

Wat is de kwaliteit van de huidige instructie en hoe verhoudt deze zich tot de gewenste kwaliteit? We formuleren deze concreet waarneembaar in een kijkwijzer, zodat we als team gericht kunnen werken aan het verbeteren ervan.

OMGAAN MET VERSCHILLEN

Hoe zorgen we dat ook de zwakke leerlingen de basisdoelen telkens halen? En hoe bedienen we de sterke leelringen in onze lessen, zodat ook zij voldoende uitgedaagd worden?

SIGNALEREN EN REAGEREN

Zien we toetsdata als afspiegeling van de afkomst en aanleg van leerlingen of als gevolg van de kwaliteit van ons lesgeven? Hoe weten we of leerlingen leren? Controleren we begrip tijdens het lesgeven? Analyseren we toetsdata? Gebruiken we de data om snel actie te ondernemen? Niet enkel signaleren, maar ook reageren. Een ons preventie is waardevoller dan een kilo zorg!